toevoegen bouwjezwembad
home
Beoordeel dit artikel
(7 stemmen)
zwembad onderhoud, de basis zoals ik het doe 4.3 uit 5 gebaseerd op 7 stemmen.

Ons zwembad is inmiddels 3 seizoenen in gebruik. In deze drie jaar heb ik een hoop geleerd op het gebied van zwembad onderhoud, oftewel het ervoor zorgen dat je water i.p.v. groen 'gewoon' kraakhelder blijft. In deze blogpost mijn ervaringen; vul aub aan d.m.v. een reactie onder dit artikel als je zelf andere of betere tips hebt!

(voor de beeldvorming: ons zwembad is 8x4 meter en 1,5 meter diep. Het is opgebouwd uit polystyreen blokken en is voorzien van een liner. Ik gebruik een zandfilter i.c.m. chloor / uv-lamp en heb (beperkte) verwarming d.m.v. epdm matten).

De basisregels voor helder water, uiteraard gebaseerd op wetenschappelijke feiten..;):

1. Alles begint met het juiste pH en Chloorpeil (hoe je dit meet komt iets verderop)!
Het uitgangspunt voor helder water is het juiste pH en chloor gehalte. Deze zijn:

1.1. Ideale pH waarde: tussen de 7,0 en 7,4
Als de pH waarde van het water onder de 7 komt is het water aggressiever tegenover alle metalen delen in het bad (voor zover aanwezig). pH boven de 7,4 kan leiden tot irritatie aan de ogen en hierbij neemt de werking van het chloor af.

Indien je het zwembad vult met kraanwater (zoals ons), dan kun je van tevoren al uitzoeken wat de pH waarde is van dit water. Ga hiervoor te rade bij de watermaatschappij van je gemeente (vaak staat de informatie op internet). Je weet dan als je water moet bijvullen wat het voor consequenties kan hebben voor de pH.

Is de pH waarde van je water te laag, voeg dan per 10 m3 water ongeveer 100 gram pH plus toe. Als deze te hoog is voeg je per 10 kuup water 100 gram pH min toe. Deze produkten koop je bij de zwembad aanbieder. 100 gram levert een stijging danwel daling van 0.1 op in pH.

1.2. Ideale Chloor waarde: tussen de 0,6 en 1,5 ppm
Teveel chloor wil je niet gebruiken aangezien dat het zwemplezier niet ten goede komt. Zit er te weinig chloor in het water, dan heb je de keuze uit 2 types chloor om dit te verhogen: snelle en trage chloor. Hierbij is de snelle chloor een granulaat (korrels) en de trage zijn chloortabletten. Zoals de naam het al zegt werkt de ene zeer snel en de andere, tja...traag. De snelle chloor los je op in een emmer water (20 gram per 10 m3 zwembadwater) en verdeel je vervolgens over het oppervlak van je zwembad. Vergeet niet 4 uur te filteren alvorens te gaan zwemmen! Trage chloor (tabletten) leg je in het skimmermandje (goedkope oplossing) of je gebruikt een chloordoseertoestel (duurder).
Let op dat chloor troep is, als het vlekt op je kleren krijg je de deze niet meer schoon. Hou het ook weg van kinderen.

1.3. Hoe meet je de pH en Chloor waarde?
Ik ben begonnen met het meten van de waardes d.m.v. een tweetal buisjes en het toevoegen van een kleurstof, een methode die niet nauwkeurig is en ik na het opraken van het pakket snel de deur heb uitgedaan. Vervolgens heb ik een Aquachek TruTest gekocht, een klein apparaatje dat d.m.v. kleine strips een nauwkeurige waarde geeft van pH, Chloor en Alkaliniteit. Alkaliniteit heb ik bewust niet besproken aangezien dit van minder belang is dan de andere 2 en er amper middelen zijn om deze te beïnvloeden.

1.4. Hoe vaak meten?
Het is aan te raden om minimaal 1 x per week de pH en Chloor waardes te controleren. Na onweer ook controle aangezien dat erg slecht weer een invloed blijkt te hebben op de stabiliteit van het water.

2. Filteren, filteren en nog eens filteren!
Nadat je hebt zekergesteld dat de pH en Chloor niveaus goed zijn ga je filteren. Hoe lang en hoe vaak hangt mede af van de temperatuur van het water en het gebruik van je zwembad. Basisregel die mij is meegegeven is dat je per 24 uur minimaal 2 x de volledige inhoud van je zwembad moet filteren. Onze pomp heeft de capaciteit om per 4 uur de inhoud van het bad er doorheen te pompen. Dit zal dus inhouden dat er minimaal 8 uur per etmaal gefilterd dient te worden. Vanwege de volgende regel (nummer 3) heb ik de timer van de pomp ingesteld om een half uur te filteren en dan een half uur niet. Zo worden eventuele blaadjes snel de skimmer ingezogen ipv dat ze naar de bodem zinken. Daarnaast gaat het water vaker door de opgewarmde EPDM zonneverwarming waardoor de temperatuur in het bad sneller stijgt. 's Nachts laat ik de filter minder filteren waardoor ik gemiddeld op een uur of 10 per etmaal uitkom. Als de temperatuur buiten erg hoog is (28 graden of meer) filtreer ik minimaal 12 uur per etmaal.

Naast het filteren d.m.v. de zandfilter gebruik ik ook een uv-lamp om algen minder kans te geven op overleving / vermenigvuldiging. Persoonlijk heb ik hier echter niet het idee van dat dit een spectaculair verschil is t.o.v. geen uv-lamp, maar ik kan het mis hebben.

3. Zorg ervoor dat er geen vuil in je zwembad komt
Blaadjes, takken, steentjes, ongediertje, allemaal hebben ze een negatieve impact op de stabiliteit van het water. Helaas is het niet altijd te voorkomen dat dit vuil in het zwembad terecht komt (bv door bomen die dichtbij staan). Wat kun je er dan aan doen om het te minimaliseren:

- Gebruik een afdekzeil voor je zwembad. Dit heeft naast bovenstaand voordeel ook het voordeel dat je water warmer blijft in de winter;
- Zet je filter om het half uur aan, zodat drijvend vuil niet naar de bodem kan zakken maar naar de skimmer wordt getrokken. Het is dus wel zaak om het skimmermandje regelmatig schoon te maken anders heeft dit neit zo veel effect;

Kom je er bij een controle toch achter dat je vuil in je zwembad hebt, dan kun je het grofvuil er makkelijk uithalen met een schepnet. Het kleine vuil kun je eruit halen met een stofzuiger, iets waar ik later nog op terugkom in een ander artikel (de stofzuiger verdient zijn eigen artikel vanwege het gemak!).

Concluderend:

1. Zorg dat de pH tussen de 7,0 en 7,4 is;
2. Zorg dat het chloor een waarde heeft tussen de 0,6 en 1,5ppm;
3. Meet de waarden minimaal 1 x per week in het seizoen met bijvoorbeeld een Aquachek Trutest;
4. Filter minimaal 8 uur per dag, bij voorkeur half uur op en af om vuil weg te drijven;
5. Controleer regelmatig op vuil, zowel in je zwembad zelf als in de skimmermandjes en verwijder het zo snel mogelijk.

Tot zover de basis voor zwembad onderhoud voor een zwembad met chloor en zandfilter...wat je moet doen als het water toch groen of melkachtig wordt zal ik toelichten in een opvolgend artikel.

Ik heb zelf geen ervaring met o.a. zoutelectrolyse, ozon en het gebruik van vloeibare chloor. Heb jij deze tips toevallig? Zou je ze willen delen met de overige bezoekers?

Heb je vragen of opmerkingen over mijn basisregels? Maak gebruik van het formulier hieronder om een reactie achter te laten...

Laatst gewijzigd op: zaterdag 26 november 2011 18:37

7 reacties

 • Reactie link Charly Uap dinsdag 26 juni 2012 15:25 geplaatst door Charly Uap

  Hallo allemaal,

  Roy bedankt, eindelijk eens een verhaal waar je wat aanhebt als beginneling. Binnekort ga ik mijn zwembad (65m3) vullen en ik weet niet hoeveel "badzout" ik daar in moet gooien om meteen beschermd te zijn tegen alg. Nu weet ik dat wel.
  Nog een vraagje, waar haal je dat Aquachek TruTest apparaat? Ik woon in Indonesië.
  Bedankt,
  Charly

 • Reactie link yolanda wuurman zondag 24 juni 2012 12:39 geplaatst door yolanda wuurman

  mijn zwembad in frankrijk is groen geslagen en krijg het niet goed wat moet ik doen.

 • Reactie link Roy Haanen maandag 21 mei 2012 22:09 geplaatst door Roy Haanen

  Beste Julia,

  In het eerste jaar dat we ons zwembad hadden hebben we geen gebruik gemaakt van een robot als stofzuiger. Dit zorgde voor vele uren werk per week om het bad van 8x4 schoon te maken / houden.

  Na aanschaf van de robot zijn deze uren flink verminderd (zoals ze bij ons vaker zeggen: het kost wat, maar dan heb je ook wat)! Combineer dat met het regelmatig checken en evt corrigeren van het chloor en pH gehalte en het op tijd leegmaken van de skimmerbakjes en je bent er grotendeels.

  Zonder robot en minder kennis over de waterconditie kostte het mij een uur of 5 in de week (schat ik). Met de juiste hulpmiddelen en de kennis van deze site (haha) zou je met een uur per week helder water moeten kunnen houden.

  Indien er andere meningen zijn, laat het dan horen aub...

 • Reactie link Julia zondag 20 mei 2012 18:58 geplaatst door Julia

  Is het veel werk en kost het veel tijd om een zwembad te hebben? Wij denken er namelijk over om ook misschien een zwembad te kopen.

 • Reactie link frank wouters maandag 26 maart 2012 09:28 geplaatst door frank wouters

  Heb nu 2 jaar vloeibaar hypochloriet gebruikt, werkt snel en doeltreffend. Is vele malen goedkoper als chloortabletten maar wat moeilijker te doseren, soms iets over doseren is kwestie van uitprobereb.
  Wil nu overgaan op zoutwater. Heeft daar iemand eravring mee. Electrolyse.

 • Reactie link anneke donderdag 22 maart 2012 20:40 geplaatst door anneke

  Interessant. Hoeveel bent u per jaar kwijt aan kosten voor onderhoud (filteren en chloorpeil)?

 • Reactie link h hellemons woensdag 30 november 2011 00:58 geplaatst door h hellemons

  hele interesante artikelen

Login to post comments