toevoegen bouwjezwembad
home zwembad bouwen 1. voorbereidingen grondwater en zwembadbouw
Fout
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 905
Beoordeel dit artikel
(0 stemmen)

Bij ondergronds bouwen krijg je binnen Nederland regelmatig te maken met grondwater. Als het zwembad gerealiseerd moet worden onder maaiveld dan is het belangrijk de grondwaterstand mee te nemen in het ontwerp en kostencalculatie.

peilbuis

U dient rekening te houden met de onderstaande 3 zaken:

1) Het gevaar van opdrijven zwembad

Als het zwembad geplaatst wordt in de grond dan is het belangrijk om een evenwichtsberekening op te stellen. Hiermee wordt berekend of het zwembad bij leegstand voldoende massa heeft en niet door de grondwaterstand omhoog wordt gedrukt.

2) Tijdens bouw de grondwaterstand verlagen

Bij het ontgraven blijkt dat de grondwaterstand te hoog is. Het plaatsen van bronbemaling of andere grondwaterstand verlagende maatregelen is benodigd. Dit klinkt makkelijker dan het is. Namelijk diverse vergunningen en meldingen zijn benodigd voordat de grondwaterstand mag worden verlaagd in Nederland, dit kan zelfs oplopen tot 6 maanden voordat de vergunning wordt verleend. Dit kan leiden tot een flinke (financiƫle) tegenvaller.

3) Gevaar van opbarsten bodem

De Nederlandse polders met een slecht doorlatende deklaag kunnen opbarsten wanneer je ga ontgraven. Dit betekend dat de druk van het grondwater groter is dan de massa van de slecht doorlatende deklaag. In het slechtste geval zal de deklaag permanent beschadigen en dit kan resulteren in grondwateroverlast.

Tips

  • Bij onzekerheid van de ondergrond neem contact op met een geohydrologisch adviseur. Vraag om een (kort) briefadvies met evenwichtsberekening, in vele gevallen kan op basis van databasegegevens uitspraak worden gedaan. Bij de overige gevallen (wanneer er te weinig geotechnische / geohydrologische gegevens beschikbaar zijn in de databases) wordt geadviseerd om een geotechnische boring of sondering te laten uitvoeren in combinatie met plaatsen peilbuis.
  • Hier kunt u van diverse overheidsinstanties actuele grondwaterstanden vinden: http://www.lootsgwt.com/2011/09/grondwaterstanden-interactieve.html

Mocht u meer informatie willen hebben over grondwater, bemalen, etc? Dan kunt u altijd contact opnemen met Loots Grondwatertechniek. Wij kunnen een van briefadvies tot en met de gehele bronbemaling van uw zwembad verzorgen. Met ons advies weet u wat er speelt onder uw zwembad.

Met vriendelijke groet,

Erik Loots

Directeur Loots Grondwatertechniek

Laatst gewijzigd op: maandag 21 november 2011 20:58
Login to post comments