toevoegen bouwjezwembad
home zwembad bouwen 3. pomp en filtersysteem 3.2. filter e.d. aansluiten
Fout
 • JUser::_load: Unable to load user with id: 235
Beoordeel dit artikel
(1 beoordeling)
filtersysteem en pomp van het zwembad aansluiten filtersysteem en pomp van het zwembad aansluiten
filter e.d. aansluiten 4.0 uit 5 gebaseerd op 1 stemmen.

Nadat alle leidingen naar het tuinhuis zijn gebracht is de tijd aangebroken om deze te koppelen. Wat je altijd nodig hebt om zwembadwater zuiver te houden is een (zand)filter en pomp. Als basisregel kun je aanhouden dat de combinatie filter en pomp de volledige inhoud van het zwembad eens in de 4 uur moet kunnen rondpompen. Naast deze componenten hebben wij een UV installatie aangeschaft. Deze zorgt ervoor dat bacterien worden gedood en je bijna chloorvrij (tot 80% minder chloorgebruik) kunt zwemmen! Op de lange termijn betaalt deze lamp zich dus in principe zelf terug.

Aansluitschema van het zwembad

aansluitschemaHet plaatje links

geeft in een flowchart weer hoe wij alle zwembadcomponenten hebben verbonden met elkaar. Uiteraard is voor het verbinden van de leidingen aan de de componenten wederom hoge druk PVC lijm gebruikt aangezien het water nog steeds met hoge druk wordt gecirculeerd. Naast de driewegkraan zijn er op meerdere plekken kranen gebruikt om bepaalde circuits te blokkeren / open te zetten. img_1909Concreet zijn er een drietal kranen geplaatst tussen de drie afvoeren (bodemput, stofzuiger en skimmers) & de pomp en is er een kraan gezet na de uitgang van de zandfilter (richting UV lamp). Foto's horend bij dit artikel zullen dit verduidelijken (zie sectie foto's). Op de foto rechts is tevens te zien dat de diverse leidingen zijn gelabeled. Dit lijkt te voor de hand liggend maar kan tot nare situaties leiden mocht het niet gebeurd zijn tijdens het leggen van de leidingen. Aangeraden werd trouwens de stofzuigeraansluiting in het midden van de drie afvoeren te plaatsen.

 

Wirwar van leidingen en componenten

img_1908Wij hebben gebruik gemaakt van flexibele leidingen om het geheel aan te sluiten. Ondanks deze flexibiliteit heeft het toch flink wat tijd gekost om de juiste positie van alle zwembad componenten te bepalen. Het aansluitschema is heilig en dus bepalend voor de volgorde waarin ieder component dient te worden aangesloten. Eerst alles 'droog' aansluiten en nadat alles op de plek staat pas te verlijmen is hierin toch echt aan te raden!

Op dit moment nog niet aangesloten is de zonneverwarming. Hoe dit te doen is te lezen in het volgende artikel.

Enkele tips bij het aansluiten van de filter e.d.

Overweeg een UV lamp aan te schaffen aangezien deze zichzelf terug verdient en het zwemmen aangenamer zal maken

Zet op iedere leiding een label, zodat duidelijk is waar deze vandaan komt

Verlijm alle componenten pas nadat 100% zeker is dat alles op de juiste plek staat en volgens aansluitschema is aangesloten

Laatst gewijzigd op: vrijdag 04 november 2011 21:52

2 reacties

 • Reactie link Roy Haanen dinsdag 29 mei 2012 13:54 geplaatst door Roy Haanen

  Beste Anita,

  Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee, dit doe ik niet. Ik heb het eenmalig gedaan voor ons eigen zwembad, maar daar blijft het bij..;)

  Je kunt een lokale zwembad aanbieder proberen of gebruik het zwembadforum.com om dezelfde vraag te stellen (ik zou het waarderen als je mijn website dan ook noemt).

  Mvg,
  Roy

 • Reactie link anita maandag 28 mei 2012 09:08 geplaatst door anita

  Hallo Roy Haanen.

  Mijn zwembad ( ingbouwde) moet aangesloten worden. Alle materialen zijn aanwezig.
  IK ben op zoek naar iemand die de apparatuur kan aansluiten.
  Doe jij dit ook? en wat kost dit dan?

  Graag hoor in van u terug.

  Mvrgr Anita Verwoerd

Login to post comments