toevoegen bouwjezwembad
home zwembad bouwen 4. de liner 4.2. voorbereidingen liner
Fout
 • JUser::_load: Unable to load user with id: 235
Beoordeel dit artikel
(0 stemmen)
voorbereidingen plaatsen liner in zwembad voorbereidingen plaatsen liner in zwembad

Alvorens de liner kan worden ingehangen in het profiel gaan we het zwembad nog meer isoleren tegen kou. Naast de isolerende werking maskeert de folie eventuele oneffenheden (in ons geval bijvoorbeeld de muur waar het polystyreen het had begeven tijdens vullen van de wanden) en geeft het een zachtere ondergrond, wat weer lekker voor je voeten is.

Schoonmaken profiel en muren

Voordat de isolatie wordt geplaatst is het zaak de muren na de lopen op uitstekende stukjes (voornamelijk restjes beton). Als die blijven zitten ga je dat zien in het uiteindelijke zwembad. Wij hadden het profiel niet afgeplakt tijdens het vullen van de wanden en dat was dus ook redelijk verzadigd met betonresten. Met behulp van een mesje en stofzuiger is dit eerst helemaal schoongemaakt.

Droog en schoonmaken vloer

Het is heel logisch maar de vloer waar de isolatie op wordt geplaatst dient droog te zijn en zover mogelijk stofvrij. Bezem, handveger en blik zijn hier onmisbaar. Een stofzuiger kan in een later stadium ook nog een oplossing zijn.

Plaatsen isolatie op muren en vloer

Randvoorwaarde voor het plaatsen van de isolatie is droog weer! img_3888Op de bodem wordt een 1,5cm dikke isolatie geplaatst en op de muren gaat een 0,6cm dikke folie. Door middel van speciale lijm wordt de isolatie op de polystyreen muur geplakt. Hier volgt meteen een eerste tip:

de druk van het zwembadwater wordt straks zo hoog dat je zelfs de lijm gaat zien die achter de isolatie zit. img_3901Probeer deze lijm zo goed mogelijk uit te strijken voor het mooiste resultaat!
De liner heeft straks minimaal 1 cm ruimte nodig (proefondervinderlijk bewezen) om goed te blijven hangen in het profiel. De bovenkant van de folie bij de muren dient dus 1cm onder de opening in het profiel te blijven anders zal de liner hier los gaan laten en kun je het alsnog afsnijden.

 

Wij hebben de isolatie op de vloer niet vastgelijmd aangezien dit goed bleef liggen en toch nergens naartoe kan, achteraf ook geen spijt van gehad trouwens. img_3908Eindresultaat na een dag snijden en plakken is te zien aan de rechterkant. We hebben er bewust voor gekozen de minimale openingen aan de onderkant niet dicht te plakken om zo de folie nog wat ruimte te geven bij druk van het water.

Uitsnijden zwembadcomponenten

Het is zaak de plek waar de zwembadcomponenten (skimmers, inspuiters, bodemput, etc) komen uit te snijden (zie o.a. foto rechtsboven). Alle componenten kunnen recht worden uitgesneden, echter bij de bodemput is het noodzaak het geheel conisch uit te snijden. De dikte van de isolatie op de bodem vereist dit.

Meteen plaatsen liner

Nadat alle isolatie is aangebracht is het aan te raden meteen de liner erin te hangen. Dit hoeft niet perfect maar zorg ervoor dat deze zover mogelijk in het profiel hangt. Zo kan er geen troep in tussen de isolatie en liner meer komen en mag het zelfs gaan regenen.

Enkele tips bij het voorbereiden van de liner

smeer de lijm zover mogelijk uit voor een zo strak mogelijk resultaat

plaats de isolatie op de muren minimaal 1 cm onder plek waar liner in profiel komt te hangen

bij voorkeur plaatsen isolatie en hangen liner in 1 dag

Laatst gewijzigd op: vrijdag 04 november 2011 21:55

1 Reactie

 • Reactie link CLIFF vrijdag 25 november 2011 10:04 geplaatst door CLIFF

  Als ze ter tijds bij mij mijn liner kwamen plaatsen dan gebruikten ze lijm op spuitbussen. Op die manier heb je geen verdikkingen.
  Moet wel zeggen dat een liner zoals hierboven (in zakvorm) niet zo'n al te hoge temperaturen kan verdragen dan bv een gewapende van Alkorplan. Eens het zwembadwater boven de 28° gaat zal/kunnen er plooien ontstaan in de liner uit één stuk.
  Natuurlijk is de prijs van Alkorplan wel het dubbele. Hier moet je voor jezelf uitmaken of je een liner wil aan de halve prijs, maar wel na 15 jaar moeten vervangen (wat ook niet echt als nadeel moet worden gezien, je kan eens vernieuwen) of een liner die 30 jaar mee gaat en het dubbel kost.
  Heb geen isolatie enkel op bodem en trap vildlaag. Investeer in een goede afdekking want dat is pas een zware verliespost van temperatuur.
  Ik heb gekozen voor een Alkorplan omdat ik niet anders kon, maar betaalde hiervoor wel € 5.000 euro (bad 9x4 met gemetste trap en met niveau verschillen, is wel meer werk om te plaatsen)

Login to post comments