toevoegen bouwjezwembad
home zwembad bouwen 4. de liner 4.3. plaatsen liner
Fout
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 235
Beoordeel dit artikel
(1 beoordeling)
plaatsen zwembad liner plaatsen zwembad liner
plaatsen liner 5.0 uit 5 gebaseerd op 1 stemmen.

Meteen na het leggen van de isolatie op muren, wanden en de trap zijn we begonnen met het plaatsen van de liner. img_3908Zoals in het vorige artikel al vermeld heeft dit te maken met het feit dat de isolatie niet nat mag worden. Op de bewuste avond was het ongeveer 15 graden. Dit lijkt een detail wat niet ter zake doet, maar temperaturen onder de 20 graden zorgen ervoor dat de liner een stuk minder flexibel is, zeker aangezien deze opgevouwd uit de doos komt (aangeraden werd trouwens om de boordstenen op de hoeken pas te leggen nadat de liner ingehangen is; wij hebben dit niet gedaan en hier ook geen spijt van).

Uitleggen liner in zwembad

img_3910Met drie 'sterke' mannen hebben we de liner in het zwembad gelegd en meteen de trap naar de juiste hoek laten wijzen. Vervolgens was het een kwestie om stukje bij beetje de liner in het profiel te hangen. img_3914Hierbij zijn bijna alle handen minimaal een keer opengehaald aan de boordstenen, maar ja je moet er wat voor over hebben he...
Na een half uurtje hing de liner voor 95% op zijn plek. De laatste 5% lukt helaas niet i.v.m. het niet flexibel genoeg zijn van de liner (fabriek maakt de liner in principe al te klein om nog wat uit te rekken door de waterdruk). Door het plaatsen van 2 stofzuigers tussen de liner en isolatie wordt de complete liner vacuum gezogen (nodig om alle plooien eruit te halen).
Dit was althans de theorie. Echter, doordat er nog teveel ruimte in de hoeken was tussen liner en isolatie kregen we het niet voor elkaar het geheel vacuum te rekken.

Vacuum trekken liner

Na twee dagen wachten en een vol zonnetje op de liner bleek dat deze nog veel kon rekken. img_3930De hoeken zijn zover mogelijk dichtgemaakt en het 'restgat' afgeplakt met ducktape. Vervolgens een iets krachtigere stofzuiger gehuurd bij Boels (deze kon ook de regen eruit zuigen die in die dagen was gevallen), slang tussen liner en isolatie met doek ertussen (zie foto) en toen ging het vacuum trekken wel! Op een enkele plooi na werd alles superstrak getrokken. Deze plooien konden worden verwijderd door het plaatsen van gewicht (boordstenen / filterzand zakken) op de juiste plek (ja, zelfs de plooi rechtsonder op de foto werd hiermee weggewerkt).

Uitsnijden bodemput

Nadat het geheel strak is getrokken is het tijd de bodemput te plaatsen. img_3931Door voorzichtig te snijden in de liner wordt de vorm eruit gehaald. Liever te weinig eruit snijden dan teveel is hier het credo! De liner is erg rekbaar en zeer sterk, gebruik deze eigenschappen. De gebruiksaanwijzing bij de bodemput laat duidelijk zien hoe deze vervolgens dient te worden gemonteerd. De bodemput is het enige component wat er tot dusver in gaat. De overige componenten worden pas geplaatst nadat het waterniveau iets onder het betreffende component staat.

Water in het zwembad!

Het magische moment is aangebroken: de tuinslang wordt in het zwembad gelegd aan de kraan omgedraaid! img_3947Aangezien er ongeveer 43.000 liter water in het zwembad kan is het vullen niet in een weekend gebeurd. Wij hebben er bewust voor gekozen alleen te vullen als we erbij zijn aangezien een eventuele plooi erg moeilijk eruit te krijgen is nadat het water dat niveau is gepasseerd. Door de trap is de kans op plooien toch iets hoger dan zonder....geduld is hier dus een must.
De stofzuiger die het geheel vacuum trekt hebben we verwijderd nadat het water de onderste trede had bereikt. Schrik niet van het in elkaar storten van de liner zoals op de foto is te zien; het water zorgt voor veel druk op de muur en dit water is te sturen door het plaatsen van gewicht op de juiste plekken.

Liner en hoeken

In principe is dit artikel hiermee klaar, img_3949echter ik wil toch nog eenmaal de noodzaak overbrengen van het zover mogelijk plaatsen van de liner in de hoeken. In ons geval was er 1 hoek die ongeveer 10cm aan beide kanten ruimte had. Deze ruimte dachten we te dichten door de waterdruk. Echter, dit gebeurd minimaal! Door vele krachten is het gelukt de ruimte te beperken tot de foto rechts, echter in verhouding met de overige drie hoeken is het gewoon jammer...

Enkele tips bij het plaatsen van de liner:

wacht tot het minimaal 20 graden is voordat je de liner perfect plaatst

hoeken tot het uiterste (!) plaatsen

stofzuiger eruit halen na vullen onderste trede aangezien het anders erg moeilijk wordt de liner nog goed in het profiel te hangen

gebruik boordstenen / zandfilterzakken om plooien strak te trekken voordat het water dit niveau bereikt

pre: heb de wanden aan de buitenkant gevuld met zand i.v.m. druk water

Laatst gewijzigd op: vrijdag 04 november 2011 22:05
Login to post comments