toevoegen bouwjezwembad
Fout
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 235
Beoordeel dit artikel
(1 beoordeling)
trap maken zwembad trap maken zwembad
trap bouwen in het zwembad 5.0 uit 5 gebaseerd op 1 stemmen.

Voordat de maten van het zwembad kunnen worden doorgegeven en de liner kan worden gefabriceerd bouwen trapis er nog een stap te nemen: het bouwen van de trap. Wij hebben gekozen voor een ingebouwde trap in plaats van een opzet ladder aangezien we dit gewoonweg mooier vonden en het tevens makkelijker is met een afdekzeil. De oorspronkelijke intentie was om de trap in de hoek rechtsonder (gezien vanaf het terras) te plaatsen, echter door de issues bij het storten van de muren was het een beter idee de trap te plaatsen in de hoek linksonder; hiermee worden de 'kleine oneffenheden' (zie foto) automatisch weggewerkt. Bijkomend voordeel is dat de inspuiters aan deze kant zitten en hiermee de treden schoongespoten worden zonder dat we er iets voor hoeven te doen.


Bouwen trap met polystyreenbouwen trap - polystyreen

De trap kan met verschillende materialen worden gemaakt. Vanwege het gemak met zagen en de isolerende werking

hebben wij wederom gekozen voor polystyreen blokken. Van leverancier Rudy had ik een tekening gekregen met daarop de ideale vorm van de trap.

 

Op de foto linksboven is met watervaste stift deze vorm getekend op de wanden. Samen met mijn vader ben ik druk gaan zagen om de juiste vormen te maken en in te passen. Na een aantal uurtjes waren de drie treden klaar om vastgezet te worden.

Vastzetten van de treden

Alvorens de onderste trede is vastgezet hebben we deze ondersteund door twee balken. bouwen trap - vastzettenDoor de druk van het beton kan de trede dan niet naar voren komen. Aangezien het toch een flink oppervlak was om te vullen hebben we al het puin bij elkaar geraapt, dit aangevuld met gele zand en hieroverheen vervolgens beton gestort. De onderkanten van de polystyreen blokken zijn weer met specie bevestigd aan de vloer (zie artikel over de wanden).

Nadat de onderste trede klaar was hebben mijn toekomstig schoonvader en de metselaar een dag gewacht om met de tweede trede te beginnen. Hierdoor kon het beton uitharden en was het bouwen een heel stuk makkelijker. Tussen de middelste en bovenste trede is wederom een dagje rust geweest.

Afwerken trap

bouwen trap - afwerkingAlle lagen gevuld, klaar voor de afwerking. Hiervoor is een beetje specie gemaakt en zijn alle gaten / kiertjes glad gestreken (zie foto rechts). bouwen trap - eindresultaatDaarna heb ik met zettex een afwerkstrip vastgeplakt op de treden, zodat er minder kans bestaat dat de voorkant van de treden gaat afbreken (het blijft immers polystyreen). Eindresultaat zag er uit zoals op de foto links.

De volgende stap is het opmeten van de maten, zodat de liner kan worden besteld; het fabricageproces duurt immers een aantal weken.

Enkele tips bij het maken van de trap

Plaats de trap bij de inspuiters, dit scheelt je werk met het schoonmaken van de treden;

Neem de tijd voor het maken van de treden. Als het beton eenmaal hard is kun je niks meer veranderen;

Hou de maten aan die worden voorgeschreven, hiermee heb je de minste kans op plooien in de liner.

Laatst gewijzigd op: vrijdag 04 november 2011 21:51
Login to post comments