toevoegen bouwjezwembad
Fout
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 235
Beoordeel dit artikel
(2 stemmen)
fundering van het zwembad storten fundering van het zwembad storten
de fundering van het zwembad 3.5 uit 5 gebaseerd op 2 stemmen.

Plaats van het zwembad is volledig uitgegraven, op naar de volgende stap: het aanbrengen van de fundering.

Om te kunnen starten met het storten van de fundering zijn een aantal zaken benodigd:

  1. Een bekisting waarin het beton wordt gestort (waterpas!);
  2. Betonnetten voor het gehele oppervlak;
  3. Plastic om onder het beton en betonnetten te leggen;
  4. Kist voor de bodemput inclusief flink wat meters flexibele darm.

Ik zal hieronder de verschillende zaken nader toelichten.

De bekisting van de fundering

Een tip bij het artikel over de graafwerken was om niet

te lang te wachten na het uitgraven van het gat i.v.m. img_3785instortingsgevaar. Bij ons was namelijk een deel van de wand in het gat gevallen en voordat we verder konden moest dit zand eruit. Uiteindelijk zijn er denk ik een kruiwagen of 50 uitgehaald en is al dit zand dus 1.70 meter hoog eruitgegooid; tijd en energie die wellicht beter ergens anders in had kunnen worden gestopt (het was wel gratis sporten Cool). Op de foto is te zien dat een deel van bekisting klaar is. Deze bekisting kun je als volgt maken: start met een hoek van de toekomstige fundering en sla hier een paaltje in de grond waarbij bovenkant paaltje bovenkant bekisting is. Doe hetzelfde in een andere hoek aan dezelfde zijde. Span een touwtje tussen de 2 paaltjes en als alles goed is uitgezet heb je een waterpas lijn op de juiste hoogte. img_3794In de tussentijd heb je planken afgezaagd op de hoogte van de fundering (minimaal 25 cm dikke fundering is aan te raden, maar dit is ook afhankelijk van je bodem). Sla paaltjes in de grond waarbij bovenkant paaltje uiteraard op het gespannen touwtje ligt. Schroef de planken vast aan de paaltjes. Dit doe je voor alle zijden en levert je een waterpas bekisting op die op de juiste diepte ligt. Gebruik eventueel een laser om het perfect waterpas te maken (huurkosten ongeveer 60 euro per dag).
In ons geval leverde het maken van de bekisting de situatie op zoals te zien is op de foto links.

 

Nog een regel: zorg ervoor dat het totale oppervlak van de fundering aan alle kanten 0.5 meter meer wordt; in ons geval een zwembad van 8x4 meter dus fundering 9x5 meter. Er moeten namelijk nog polystyreen blokken op worden gezet (0.25m breed) en er wordt geadviseerd 20-30 cm extra fundering langs alle zijden over te houden.

Zaken voor in/onder de fundering

Op deze foto zijn ook de betonnetten te zien. Wij hebben gekozen voor netten van 5x2m van 8mm staal en vierkanten van 15x15cm. In totaal 5 netten gezien het oppervlak van 9x5m. Het is voldoende om 1 laag netten te leggen aangezien het grondwater en het zwembadwater elkaar in evenwicht houden (stel dit zeker in je eigen situatie aangezien de bodem overal anders is!). Zorg ervoor dat de netten in het midden van de fundering komen te liggen. Om dit te realiseren hebben we een voorraad oude kalkzandstenen gebruikt waarop de netten zijn gelegd. Onder dit geheel van netten en kalkzandsteen ligt een groot stuk landbouwplastic. Doel hiervan is dat het vocht wat in het beton zit niet in de bodem kan lopen; gebeurd dit is dat niet goed voor de kwaliteit van je beton aangezien het dan te snel droogt.

Circulatie van het water in het zwembad

Algemeen: een zwembad heeft aan de ene kant inspuiters die gefilterd water het zwembad inspuiten en aan de andere kant skimmers die het 'vuile' water afvoeren naar de filter. Deze elementen zitten echter bovenin het zwembad. Er is hierdoor geen sprake van circulatie door het gehele zwembad, maar alleen in de bovenste lagen. Water onderin wordt nauwelijks ververst, iets wat de kwaliteit van het water niet ten goede komt. Om complete circulatie te bewerkstelligen kan een bodemput worden geplaatst welke eveneens het water zal aanzuigen/afvoeren richting filter. De naam zegt het al, deze bevindt zich in de bodem van het zwembad. Indien je een bodemput gaat gebruiken dien je voor het storten van de fundering van het zwembad hiermee rekening te houden...

De bodemput in de funderingimg_3825

Zorg ervoor dat je een kistje maakt (minimaal 25x50cm - lxb) dat op de plek komt te staan waar je de bodemput hebt gepland. Een mooie plek is het midden van het zwembad of iets meer richting skimmers. Naar het kistje toe leg je flink wat meters flexibele darm (vraag je zwembadleverancier hiernaar). Deze darm - een buis met een doorsnede van 5cm - komt onder de fundering. Zie de foto voor wat beeld bij de tekst.

Storten maar die fundering!

Alle voorbereidingen getroffen op locatie, op naar het storten zelf. Aangezien wij zelf nog nooit een fundering hebben gelegd en een zwembadvloer toch glad en waterpas moet zijn hebben we besloten een metselaar in te huren om ons mee te helpen. Deze heeft met behulp van de wet van de communicerende vaten (doorzichtige slang vullen met water om zo waterpas te meten) gemeten tot welke hoogte het beton moest komen in het midden van het zwembad, de bekisting is immers alleen de buitenkant en om 5 meter breedte op het oog waterpas te zetten is niet iedereen weggelegd. Op de vorige foto zijn de diverse paaltjes (betonijzers in dit geval) te zien met onderaan kleine, zwarte labels die de waterpashoogte aangeven.

Van tevoren was er een afspraak gemaakt met een betonleverancier in Bergen op Zoom om 10 m3 te komen storten img_3832(kosten 1350 euro inclusief pompwagen). Het straatje waarin we wonen is heel erg smal dus op de dag van het storten zelf is een specialist komen verkennen of de pompwagen wel paste. Gelukkig leverde dit geen problemen op en kon om 13.00 uur worden aangevangen met storten; 2 wagens moesten komen omdat er (maar) 7m3 beton per wagen kan worden vervoerd. img_3836Nadat de 'slurf' boven de plek van bestemming was gehangen kon worden begonnen met het vullen van de bekisting. Op een afstand hield de specialist van de betonwagen alles in de gaten en kon met een afstandbediening (indien nodig) het storten tijdelijk stopzetten. Met een team van 3 personen is dit gelukkig niet nodig geweest en konden we in 1 keer vullen. Het heeft een goede 45 minuten geduurd voordat de volledige 10m3 uit de betonwagens in het gat lag.

Afwerken van de fundering

Een gladde bodem is erg wenselijk voor een zwembadbodem. img_3851Om dit te bewerkstelligen hebben we een afwerkspaan gehuurd bij Boels. Door deze, op benzine werkende spaan, over het betonoppervlak te trekken verdwijnen de stenen naar beneden en krijg je een glad geheel (zie foto). De metselaar raadde ons aan dit 2 keer te doen, 1 keer net na het storten en 1 keer als het bijna droog is. Helaas was het erg vochtig op de betreffende dag en was het te vroeg donker om te wachten tot het beton bijna droog was. Dit resulteerde in een vloer die iets minder glad was dan gewenst, maar dit gaan we rechttrekken door gebruik te maken van isolatie op de bodem.

Op naar de volgende stap: het bouwen van de muren.

Enkele tips bij het maken van een fundering:

De fundering is, zoals de naam het zegt, hetgeen waar je zwembad op komt te staan. Is deze niet goed, dan loopt je hele zwembad risico! Heb je geen ervaring met het maken van funderingen of weet je niet wat voor jouw situatie vereist is qua aantallen betonnetten en dikte van de vloer, raadpleeg dan experts. Ze kosten wellicht wat, maar hiermee fouten maken is niet tolereerbaar gezien de veiligheid!

Het goede gereedschap is het halve werk! Geef geld uit aan de huur van een afwerkspaan (trilnaald is echter niet nodig) en eventueel aan een laserwaterpas. Het zijn minimale kosten gerelateerd aan de rest van het zwembad en leveren je een substantieel beter resultaat op.

Beton is gewoonweg duur. Wij hadden 2000 euro begroot voor de fundering en vulling van de muren. Alleen de fundering kwam al boven de begroting uit i.v.m. niet voorzien van een pompwagen (250 euro), de metselaar en de huur van het gereedschap. Reserveer hiervoor 3000 euro, dan zit je een stuk veiliger.

Laatst gewijzigd op: vrijdag 04 november 2011 21:49
Login to post comments