toevoegen bouwjezwembad
Fout
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 235
Beoordeel dit artikel
(1 beoordeling)
wanden bouwen zwembad wanden bouwen zwembad
bouwen van de wanden 4.0 uit 5 gebaseerd op 1 stemmen.

Polystyreen- of betonblokken

Nadat de fundering goed is uitgehard (neem hier gerust een week de tijd voor) kan worden aangevangen met het bouwen van de wanden / muren. Hier heb je 2 opties: polystyreen- of betonblokken. Voordeel van polystyreen is de isolerende werking en de flexibiliteit aangezien dit tempex-achtig materieel een stuk makkelijker op maat te zagen is dan de betonblokken. Daarnaast had de leverancier alleen de beschikking over polystyreen blokken. Wij hebben vanwege deze redenen dus ook voor de polystyreen variant gekozen. Achteraf zag ik de voordelen van betonblokken ook in, maar dat zal later duidelijk worden.

Profielen stellen

Het is van belang dat de muren recht staan op zichzelf, maar ook loodrecht ten opzicht van elkaar, een zwembad in de vorm van een trapezium is immers niet de bedoeling. Om dit te realiseren moeten er wederom profielen worden gezet die perfect haaks staan. Dit vereist het nodige reken- en meetwerk, maar als je het goed doet heb je hier later weer veel profijt van. Aangezien wij een zwembad van 8x4 meter willen maken hebben we de profielen zo gezet dat de binnenkant van het zwembad 8x4 was. Dit bleek achteraf niet de meest ideale oplossing aangezien de polystyreen blokken 67,5 cm lang zijn en we dus op iedere laag maatoplossingen moesten toepassen. Het is aan te raden

de onderste laag blokken neer te zetten er hierop de positie van je profielen op in te stellen. Je zwembad wordt dan iets groter of iets kleiner dan (in ons geval) 8x4, maar het opbouwen van de wanden is een stuk minder gecompliceerd aangezien je met hele blokken werkt i.p.v. gezaagde stukken polystyreen.

 

img_1710De onderste laag blokken wordt d.m.v. cement op waterpas niveau gebracht en zo ook vast gezet op de fundering. Een blok is 25 cm hoog. Het is zaak om na het stellen van de profielen een hoogteniveau (waterpas!) vast te zetten voor de onderste laag; er kan immers hoogteverschil in de fundering zitten die je kunt corrigeren met behulp van de dikte van de cementlaag. Het water in het zwembad gaat uiteindelijke waterpas staan (eigenschap van water) en dat moet relatief zijn t.o.v. de wanden, niet t.o.v. de fundering!
Als laatste hebben wij gebruik gemaakt van een touwtje dat op de juiste hoogte (ongeveer 28 cm) waterpas wordt gespannen om de profielen heen. Dit is een erg handig hulpmiddel voor de metselaar om de hoogte van de cementlaag te bepalen. De profielen komen hier voor de tweede keer om de hoek kijken.

Zetten van de onderste laag

Voor het zetten van de onderste laag polystyreen blokken en het stellen van de profielen hebben we wederom de hulp gevraagd van de metselaar aangezien dit toch goed moet gebeuren. Wij zorgen voor de aanlevering van de blokken / cement en hij zorgt ervoor dat de onderste laag waterpas komt te staan, een mooie samenwerking dus.

Verankering van de wanden

Er komt uiteindelijke ongeveer 45 m3 water in het zwemad die voor flink wat druk gaat zorgen op de wanden. img_1718Het is van belang dat de wanden dus goed worden verankerd in de bodem, anders zou je situaties krijgen waarbij de wanden kunnen ontploffen door de druk (volgens de leverancier is dit al eens gebeurd). Wij hebben per polystyreenblok 2 betonijzers gebruikt van 10mm en 1.50 meter lang. Deze zijn ongeveer 10 cm de grond in geboord. De onderste laag ziet er dan uit zoals op de foto rechts. Nadat de eerste laag is gezet gaf de metselaar ons de tip om af en toe de cement nat te maken, zodat deze langzamer droogt en uiteindelijk harder wordt. Hier zorgde het weer voor bij ons. Na een aantal dagen zijn we de hoogte in gaan bouwen.

De hoogte in, denk aan verankering!

img_1726Naast de betonijzers van 10mm diameter hebben we flink wat meters 6mm betonijzer besteld. Deze is benodigd voor de hortizontale verankering en wordt vastgezet in de blokken aan de verticale betonijzers. In iedere laag polystyreen blokken komen 2 horinzontale betonijzers (zie foto links). Met behulp van staaldraad en een tang zijn de ijzers aan elkaar vastgemaakt.
Wie vroeger met lego heeft gespeeld kan ook polystyreen blokken stapelen, zo zegt de leverancier. In de praktijk blijkt dit inderdaad te kloppen, de blokken vallen mooi in elkaar. Uiteraard is dit afhankelijk van de manier waarop de onderste laag is gebouwd.
Ieder zwembad heeft een aantal inbouwstukken, denk aan de inspuiters, de skimmers (afvoer), stofzuigeraansluiting en eventueel lampen. Bij het bouwen van de wanden dien je met deze inbouwstukken rekening te houden. De volgende hoogtes zijn van belang:

  • Lampen: tussen laag 2 en 3 (tussen de 55 en 70 cm van de bovenkant);
  • Stofzuigeraansluiting en inspuiters: tussen laag 1 en 2 (tussen de 25 en 40 cm van de bovenkant);
  • Skimmers in de bovenste laag (op 2cm van de bovenkant).

De inbouwstukken mogen een aantal mm naar binnen uitsteken, img_1732aangezien er nog isolatiefolie van 6 mm (3mm bij waterdruk) tegen de wanden komt. De positie van de inbouwstukken wordt als volgt aangeraden: stofzuigeraansluiting in het midden van een lange zijde, inspuiters aan de korte kant waar de wind normaal vandaan komt en de skimmers aan de kant waar de wind naartoe waait. Bij het inbouwen ga je als volgt te werk: zet het inbouwstuk tegen de juiste plek en teken de vorm af op het blok (zie foto). Gebruik een puntzaagje om de vorm (iets kleiner dan getekend) uit te zagen en pas het inbouwstuk erin. Pur vervolgens het component vast, zodat het met het storten van beton niet kan verplaatsen. img_1752Bij de lamp zorg je ervoor dat de plastic buis waar de electriciteitskabel door heen gaat aan de bovenkant wordt bevestigd en tussen de twee blokken aan de achterkant weer naar buiten komt. Zo kun je de lamp zelf in een later stadium makkelijk inbouwen.

Nadat je de componenten hebt bevestigd is het raadzaam ze vast te purren om ze op de juiste plaats te houden. Gebruik hiervoor handschoenen, anders ben je een half uur kwijt om je handen weer schoon te krijgen.

Klaar met bouwen, voorbereiden voor het beton

Nadat alle lagen op elkaar zijn gezet is het tijd om beton te bestellen. Wij hebben beton besteld met consistentie 4 en voorzien van parelgrind. Dit is erg vloeibaar en kan hierdoor overal in de wanden komen. Voordat er gestort kan worden moet er nog het een en ander gebeuren. Allereerst dienen alle openingen in de constructie te worden dichtgepurd, zodat er geen beton uit komt lopen. Daarnaast dient het hung profiel waar de liner uiteindelijk in komt te hangen te worden geplaatst. Voor de zekerheid hebben wij de binnenkant van de wanden voorzien van stutbalken om de druk van het beton tegen te houden tijdens storten. Het blijven immers plastic blokken die kunnen scheuren of breken (dat dit ook daadwerkelijk ging gebeuren was hier nog iets waar niemand rekening mee had gehouden). Lees de tips onder dit artikel om moeilijkheden tijdens het storten te voorkomen.

Platen en balekn als hulpmiddel bij het stortenDe dag voordat het beton zou komen hebben we nog een aanhangertje voor met houten platen en balken gehaald. Het doel hiervan was om wat hulp te hebben bij het storten van gestabiliseerd zand in een latere fase, maar we bleken ze al eerder hard nodig te hebben.
Om 15.15 uur kwam de pompwagen met de 6 m3 beton. Het eerste wat de specialist zei toen hij de polystyreen blokken zag was dat hij graag had gehad dat de complete binnenkant van de wanden zou zijn gestut. Hij had wat negatieve ervaringen met het vullen van deze blokken. Helaas was dit nu geen optie meer i.v.m. tijd en beschikbare middelen. Wel hebben we de stutbalken gebruikt om de inbouwstukken van de lampen te bedekken; als we dit niet zouden doen zouden deze er namelijk uit komen aldus de specialist. Zo gezegd, zo gedaan: laten we beginnen met storten (denk aan de bril voor het spetteren)!

Het vullen van de wanden kan beginnen!

Storten van de wandenHet storten gebeurd in een aantal rondes. Hierbij regelt de betonspecialist met zijn afstandbediening de hoeveelheid beton en de positie van de slurf. In principe hou je in het gat alleen maar de slurf boven de wand en zorg je dat het beton erin valt. Door de hoogte van de wanden is het raadzaam dit met 2 man te doen, want je bent toch een deel boven je macht aan het werken. Daarnaast is het te adviseren de slurf op en neer te bewegen en niet steeds op hetzelde punt te houden (verdelen van de druk).

En toen...

De eerste ronde vullen leverde geen enkel probleem op, echter toen gebeurde het: precies op het punt waar we waren begonnen gebeurde er iets wat we in onze stoutste dromen niet hadden durven dromen: er klapte een blok uit naar de binnenkant en al het beton stroomde het zwembad in...schrikken dus! Gelukkig hadden we nog 2 stutbalken en een goede plaat liggen en konden we het gat van 67x25 dichten door de plaat er tegenaan te zetten. Het beton wat inmiddels in het zwembad lag werd grotendeels meteen weer in de wanden gedaan.

En toen, 2 en 3...

Dichten van de gatenGeschrokken, maar toch weer verder gegaan ging de tweede rond vullen goed tot we weer bijna rond waren...Aan de achterkant van een hoek klapte er een stuk uit waardoor het beton deze keer aan de buitenkant de wanden verliet. Door middel van nog wat platen en balken werd ook dit gat gedicht. Gat!Nog geen minuut verder en op hetzelfde stuk sprongen ineens meerdere blokken aan de binnenkant (zie foto links)! Wederom stroomde er flink wat beton in onze droom. Aangezien dit aan de korte kant gebeurde was dit een stuk moeilijker te dichten. Door snel te handelen is het gelukt om slaggpinnen met plankjes in de grond te boren / slaan en zo de plaat die het gat moet dichten te ondersteunen. Na enkele pogingen om opnieuw te vullen zijn de platen nog wat verstevigd en konden we eindelijk verder. Hierna waren de goden ons gelukkig goed gezind en gebeurde er niks noemenswaardig meer: de wanden waren gevuld! Op naar de afwerking...

Afwerken van de wanden

Het storten heeft in totaal 2 uur geduurd. Het afwerken en opruimen vervolgens een uurtje.Eindresultaat na het vullen van de zwembad wanden Het beton wat het zwembad in was gestroomd moest er uiteraard uit voordat het zou drogen. Eveneens was het noodzaak de rand waar de liner in komt te hangen vrij te maken van betonresten. Nadat dit allemaal was gedaan zat het erop met het resultaat zoals rechts is te zien. De gaten worden in een later stadium bekeken.

Nawoord

Ik ben er van overtuigd dat een situatie zoals de onze is te voorkomen. Door gebruik te maken van onderstaande en voorgaande tips kun je de kans minimaliseren dat er blokken gaat scheuren, laat je dus niet afschrikken door dit verhaal! Ik snap nu echter wel het voordeel van betonblokken...

Meer foto's zijn te vinden in het foto deel van bouwjezwembad.nl.

Enkele tips bij het bouwen van de wanden voor je zwembad

Leg de onderste laag blokken op de juiste plek alvorens de profielen te stellen. Stel vervolgens je profielen. Op deze manier voorkom je dat je op iedere laag een maatoplossing moet maken en in polystyreen blokken moet gaan zagen om ze op maat te krijgen.

Polystyreen blokken zijn net lego en zijn voorzien van 2 rijen inkepingen. Zorg ervoor dat deze inkepingen continu verspringen tussen 2 blokken, anders krijg je rare situaties bij de volgende lagen.

Belangrijk: zorg dat je niet teveel in de polystyreen blokken gaat zagen of breken! Dit tast de sterkte van het blok aan en kan grote gevolgen hebben bij het storten van het beton in de wanden.

Zorg voor voldoende platen en planken mocht er wat gebeuren tijdens het storten. Heb je die niet dan kun je eventuele gaten niet meer dichten en loopt je hele zwembad groot gevaar!

Tip van de betonleverancier: stut de gehele binnenkant van het zwembad! Zet zeker platen voor de inbouwstukken van de lampen, want deze zullen door de kracht van het beton naar binnen komen.

Plak het deel van het hung profiel waar de liner in komt te hangen af voordat je beton gaat storten. Dit voorkomt je werk nadat je hebt gestort en je alle betonrestjes er weer uit kan halen.

Laatst gewijzigd op: vrijdag 04 november 2011 21:50

1 Reactie

  • Reactie link Theo Weesepoel zondag 01 januari 2012 16:35 geplaatst door Theo Weesepoel

    Veel mensen verkijken zich op de zijdelings druk die verse beton uitoefent op de bekisting, vooral bij toenemende storthoogtes. Voor de zekerheid ga ik altijd uit van 2500kg/m3 wat bij 1,5 meter hoogte neerkomt op meer dan 1800 kg druk per vierkante meter, dus een wandje van 8mtr breed en 1,5 mtr hoog wil al met 22 ton uit elkaar!!

Login to post comments