toevoegen bouwjezwembad
home Roy Haanen
Roy Haanen

Roy Haanen

eigenaar en starter van www.bouwjezwembad.nl

Voordat de bouwvergunning al binnen was, zijn we al gestart met het uitgraven van het gat waar het zwembad in moet komen. Het was een risico mocht de vergunning niet worden verleend, maar we waren bereid dit risico te nemen. Op de betreffende plek in de tuin zat destijds (september 2008) nog een vijver dus het scheelde een aantal m3 grond die afgevoerd moest worden.

Uitgraven van de geplande zwembad plek

Eind september hadden we een afspraak gemaakt met de 'graver'. img_1576Door middel van een kleine graafmachine werd het gat vakkundig uitgegraven. Voor het zand wat teveel was hadden we lokaal een tractor met laadbak gereserveerd die 5 keer op en neer heeft moeten rijden om de 45 m3 af te voeren. img_1580Al met al heeft het uitgraven ongeveer een dagdeel geduurd en een paar honderd euro gekost (uitgraven / afvoeren); iets om in ieder geval dus weer mee te nemen in de begroting.

 

Uitgraven voor de 2e keer...

Zoals op onderstaande foto's is te zien is het zand aan de rechterkant van het gat (kant van tuinhuis) een stuk minder stabiel dan aan de linkerkant waar het over het algemeen klei is. Natuurkrachten zoals regen en vorst zorgen ervoor dat de stabiele muren op den duur instabiel worden en gaan instorten. In ons geval zat er erg veel tijd tussen het uitgraven van het gat en het storten van de fundering (volgende artikel), namelijk 5 maanden. Dit heeft ervoor gezorgd dat we nog meerdere dagen kwijt waren om het afgekalfde zand uit het gat te halen, iets wat veel onnodige energie kost!

Enkele tips bij het uitgraven van de plek waar het zwembad komt:

Zorg ervoor dat er niet teveel tijd zit tussen het de graafwerken en het storten van de fundering om de kans van instorten te verminderen

Neem de kosten voor het uitgraven en afvoeren mee in je begroting

Zorg ervoor dat het zwembad iets boven de omgeving uit komt en hou hier rekening mee met de diepte van het uitgraven (fundering minimaal 25 cm + diepte zwembad + hoogte boordstenen)

ps. Meer impressies van de graafwerkzaamheden kunt u vinden bij de foto's.

Alvorens te beginnen aan de bouw van het zwembad gaat een administratief proces vooraf: het regelen van de bouwvergunning bij de betreffende gemeente, in ons geval gemeente Woensdrecht. Houd er rekening mee dat iedere gemeente andere randvoorwaarden stelt, andere prijzen hanteert en andere verwerkingstijden heeft. Het is dus handig te informeren bij je gemeente hoe de situatie daar is.

Bouwtekening en statische berekening van het te bouwen zwembad

In ons geval werden we verzocht een aanvraag bouwvergunning in te dienen, vergezeld met een bouwtBouwtekening Zwembadekening inclusief kadastertekening. Deze bouwtekening is hiernaast bijgevoegd (klik voor grotere versie). De aanvraag moest eerst door de welstandscommissie heen, welke 1 x per 2 weken bij elkaar komt om binnstatische_berekening_zwembadengekomen stukken te beoordelen. Na goedkeuring van onze aanvraag door de welstandscommissie kregen we bericht van de gemeente dat ze naast de bouwtekening ook een statische berekening nodig hadden om tot een gefundeerde beslissing te komen. Hierbij hadden we de mazzel dat in onze omgeving een bouwkundig tekenaar, alsook iemand die de statische berekening kon maken, beschikbaar waren en bereid waren deze voor hun rekening te nemen. Gelet op de kosten van zulke experts was dit een financiële meevaller. Als voorbeeld is links een deel van de ingediende statische berekening eveneens toegevoegd.

De vergunning om de bouw te starten is binnen

Na het aanreiken van de statische berekening was de vergunning binnen twee weken formeel toegekend. Al met al heeft het verkrijgen van de bouwvergunning een aantal maanden in beslag genomen en iets minder dan € 400 gekost...maar zonder de vergunning vonden wij het niet raadzaam te starten met de bouw van het zwembad, met alle risico's die hierbij horen.

Enkele tips bij het regelen van de bouwvergunning voor je zwembad:

Begin vroeg met de aanvraag van de vergunning aangezien het gemeentelijk apparaat nu eenmaal niet het snelste is;

Houd rekening met de kosten van de vergunning in de begroting voor het zwembad. Kosten voor een bouwtekening of statische berekening zijn makkelijk te vergeten, maar vaak wel noodzakelijk!

 

<< Start < Vorige 1 2 3 4 Volgende > Einde >>
Pagina 4 van 4