toevoegen bouwjezwembad
home Roy Haanen
Roy Haanen

Roy Haanen

eigenaar en starter van www.bouwjezwembad.nl

Gezien de wachttijd van 2-4 weken op de liner is het aan te raden de dimensies van het zwembad zo snel mogelijk op te meten en door te geven aan de leverancier. Het opmeten stelt in principe helemaal niks voor, maar zorg er wel voor dat je niet op 1 paard gaat wedden; je hebt immers 2 diagonale afstanden, meet ze dan allebei op. Mocht je een foutje hebben gemaakt zal dat hoogstwaarschijnlijk naar boven komen bij de tweede meting.

matenzwembad

Maten van het zwembad en zwembadtrap

Het plaatje rechts is gebruikt

Na een week uitharden van het beton in de muren was het tijd voor de volgende stap: plaatsen van de boordstenen. Het is op zich raar om boordstenen te plaatsen voordat de liner is geplaatst, echter na het zien vallen van cement in het zwembad was het toch logisch...

Keuze boordsteen

Het plaatsen van boordstenen is een secuur werkje aangezien deze continu in het zicht liggen. De hulp is hiervoor weer ingeroepen van de vertrouwde metselaar. Naast het cement is gebruik gemaakt van betonsteenlijm om de stenen plaatsen boordstenengoed te laten hechten. Wij hebben gekozen voor een geel kleurige betonsteen van 50x30cm aangezien deze goed bij ons huis past.

Gebruikmaken van touwtjes

Hoe zijn we te werk gegaan?

Voordat de maten van het zwembad kunnen worden doorgegeven en de liner kan worden gefabriceerd bouwen trapis er nog een stap te nemen: het bouwen van de trap. Wij hebben gekozen voor een ingebouwde trap in plaats van een opzet ladder aangezien we dit gewoonweg mooier vonden en het tevens makkelijker is met een afdekzeil. De oorspronkelijke intentie was om de trap in de hoek rechtsonder (gezien vanaf het terras) te plaatsen, echter door de issues bij het storten van de muren was het een beter idee de trap te plaatsen in de hoek linksonder; hiermee worden de 'kleine oneffenheden' (zie foto) automatisch weggewerkt. Bijkomend voordeel is dat de inspuiters aan deze kant zitten en hiermee de treden schoongespoten worden zonder dat we er iets voor hoeven te doen.


Bouwen trap met polystyreenbouwen trap - polystyreen

De trap kan met verschillende materialen worden gemaakt. Vanwege het gemak met zagen en de isolerende werking

Polystyreen- of betonblokken

Nadat de fundering goed is uitgehard (neem hier gerust een week de tijd voor) kan worden aangevangen met het bouwen van de wanden / muren. Hier heb je 2 opties: polystyreen- of betonblokken. Voordeel van polystyreen is de isolerende werking en de flexibiliteit aangezien dit tempex-achtig materieel een stuk makkelijker op maat te zagen is dan de betonblokken. Daarnaast had de leverancier alleen de beschikking over polystyreen blokken. Wij hebben vanwege deze redenen dus ook voor de polystyreen variant gekozen. Achteraf zag ik de voordelen van betonblokken ook in, maar dat zal later duidelijk worden.

Profielen stellen

Het is van belang dat de muren recht staan op zichzelf, maar ook loodrecht ten opzicht van elkaar, een zwembad in de vorm van een trapezium is immers niet de bedoeling. Om dit te realiseren moeten er wederom profielen worden gezet die perfect haaks staan. Dit vereist het nodige reken- en meetwerk, maar als je het goed doet heb je hier later weer veel profijt van. Aangezien wij een zwembad van 8x4 meter willen maken hebben we de profielen zo gezet dat de binnenkant van het zwembad 8x4 was. Dit bleek achteraf niet de meest ideale oplossing aangezien de polystyreen blokken 67,5 cm lang zijn en we dus op iedere laag maatoplossingen moesten toepassen. Het is aan te raden

Plaats van het zwembad is volledig uitgegraven, op naar de volgende stap: het aanbrengen van de fundering.

Om te kunnen starten met het storten van de fundering zijn een aantal zaken benodigd:

  1. Een bekisting waarin het beton wordt gestort (waterpas!);
  2. Betonnetten voor het gehele oppervlak;
  3. Plastic om onder het beton en betonnetten te leggen;
  4. Kist voor de bodemput inclusief flink wat meters flexibele darm.

Ik zal hieronder de verschillende zaken nader toelichten.

De bekisting van de fundering

Een tip bij het artikel over de graafwerken was om niet

<< Start < Vorige 1 2 3 4 Volgende > Einde >>
Pagina 3 van 4