toevoegen bouwjezwembad
home Roy Haanen
Roy Haanen

Roy Haanen

eigenaar en starter van www.bouwjezwembad.nl

Meteen na het leggen van de isolatie op muren, wanden en de trap zijn we begonnen met het plaatsen van de liner. img_3908Zoals in het vorige artikel al vermeld heeft dit te maken met het feit dat de isolatie niet nat mag worden. Op de bewuste avond was het ongeveer 15 graden. Dit lijkt een detail wat niet ter zake doet, maar temperaturen onder de 20 graden zorgen ervoor dat de liner een stuk minder flexibel is, zeker aangezien deze opgevouwd uit de doos komt (aangeraden werd trouwens om de boordstenen op de hoeken pas te leggen nadat de liner ingehangen is; wij hebben dit niet gedaan en hier ook geen spijt van).

Uitleggen liner in zwembad

img_3910Met drie 'sterke' mannen hebben we de liner in het zwembad gelegd en meteen de trap naar de juiste hoek laten wijzen. Vervolgens was het een kwestie om stukje bij beetje de liner in het profiel te hangen. img_3914Hierbij zijn bijna alle handen minimaal een keer opengehaald aan de boordstenen, maar ja je moet er wat voor over hebben he...
Na een half uurtje hing de liner voor 95% op zijn plek. De laatste 5% lukt helaas niet i.v.m. het niet flexibel genoeg zijn van de liner (fabriek maakt de liner in principe al te klein om nog wat uit te rekken door de waterdruk). Door het plaatsen van 2 stofzuigers tussen de liner en isolatie wordt de complete liner vacuum gezogen (nodig om alle plooien eruit te halen).
Dit was althans de theorie. Echter, doordat er nog teveel ruimte in de hoeken was tussen liner en isolatie kregen we het niet voor elkaar het geheel vacuum te rekken.

Vacuum trekken liner

Na twee dagen wachten en een vol zonnetje op de liner bleek dat deze nog veel kon rekken. img_3930De hoeken zijn zover mogelijk dichtgemaakt en het 'restgat' afgeplakt met ducktape. Vervolgens een iets krachtigere stofzuiger gehuurd bij Boels (deze kon ook de regen eruit zuigen die in die dagen was gevallen), slang tussen liner en isolatie met doek ertussen (zie foto) en toen ging het vacuum trekken wel! Op een enkele plooi na werd alles superstrak getrokken. Deze plooien konden worden verwijderd door het plaatsen van gewicht (boordstenen / filterzand zakken) op de juiste plek (ja, zelfs de plooi rechtsonder op de foto werd hiermee weggewerkt).

Uitsnijden bodemput

Nadat het geheel strak is getrokken is het tijd de bodemput te plaatsen. img_3931Door voorzichtig te snijden in de liner wordt de vorm eruit gehaald. Liever te weinig eruit snijden dan teveel is hier het credo! De liner is erg rekbaar en zeer sterk, gebruik deze eigenschappen. De gebruiksaanwijzing bij de bodemput laat duidelijk zien hoe deze vervolgens dient te worden gemonteerd. De bodemput is het enige component wat er tot dusver in gaat. De overige componenten worden pas geplaatst nadat het waterniveau iets onder het betreffende component staat.

Water in het zwembad!

Het magische moment is aangebroken: de tuinslang wordt in het zwembad gelegd aan de kraan omgedraaid! img_3947Aangezien er ongeveer 43.000 liter water in het zwembad kan is het vullen niet in een weekend gebeurd. Wij hebben er bewust voor gekozen alleen te vullen als we erbij zijn aangezien een eventuele plooi erg moeilijk eruit te krijgen is nadat het water dat niveau is gepasseerd. Door de trap is de kans op plooien toch iets hoger dan zonder....geduld is hier dus een must.
De stofzuiger die het geheel vacuum trekt hebben we verwijderd nadat het water de onderste trede had bereikt. Schrik niet van het in elkaar storten van de liner zoals op de foto is te zien; het water zorgt voor veel druk op de muur en dit water is te sturen door het plaatsen van gewicht op de juiste plekken.

Liner en hoeken

In principe is dit artikel hiermee klaar, img_3949echter ik wil toch nog eenmaal de noodzaak overbrengen van het zover mogelijk plaatsen van de liner in de hoeken. In ons geval was er 1 hoek die ongeveer 10cm aan beide kanten ruimte had. Deze ruimte dachten we te dichten door de waterdruk. Echter, dit gebeurd minimaal! Door vele krachten is het gelukt de ruimte te beperken tot de foto rechts, echter in verhouding met de overige drie hoeken is het gewoon jammer...

Enkele tips bij het plaatsen van de liner:

wacht tot het minimaal 20 graden is voordat je de liner perfect plaatst

hoeken tot het uiterste (!) plaatsen

stofzuiger eruit halen na vullen onderste trede aangezien het anders erg moeilijk wordt de liner nog goed in het profiel te hangen

gebruik boordstenen / zandfilterzakken om plooien strak te trekken voordat het water dit niveau bereikt

pre: heb de wanden aan de buitenkant gevuld met zand i.v.m. druk water

Alvorens de liner kan worden ingehangen in het profiel gaan we het zwembad nog meer isoleren tegen kou. Naast de isolerende werking maskeert de folie eventuele oneffenheden (in ons geval bijvoorbeeld de muur waar het polystyreen het had begeven tijdens vullen van de wanden) en geeft het een zachtere ondergrond, wat weer lekker voor je voeten is.

Schoonmaken profiel en muren

Voordat de isolatie wordt geplaatst is het zaak de muren na de lopen op uitstekende stukjes (voornamelijk restjes beton). Als die blijven zitten ga je dat zien in het uiteindelijke zwembad. Wij hadden het profiel niet afgeplakt tijdens het vullen van de wanden en dat was dus ook redelijk verzadigd met betonresten. Met behulp van een mesje en stofzuiger is dit eerst helemaal schoongemaakt.

Droog en schoonmaken vloer

Het is heel logisch maar de vloer waar de isolatie op wordt geplaatst dient droog te zijn en zover mogelijk stofvrij. Bezem, handveger en blik zijn hier onmisbaar. Een stofzuiger kan in een later stadium ook nog een oplossing zijn.

Plaatsen isolatie op muren en vloer

Randvoorwaarde voor het plaatsen van de isolatie is droog weer! img_3888Op de bodem wordt een 1,5cm dikke isolatie geplaatst en op de muren gaat een 0,6cm dikke folie. Door middel van speciale lijm wordt de isolatie op de polystyreen muur geplakt. Hier volgt meteen een eerste tip:

Er zijn verschillende vormen van zwembad verwarming mogelijk, uiteraard met maar 1 doel: het zwemseizoen verlengen!

Keuze warmtebron voor het zwembad

Een warmtepomp vonden wij (nu nog) te duur in electriciteitskosten en aanschaf. Verwarming van EPDM (soort rubber) matten door de zon is echter een eenmalige investering en levert tussen de 6 à 7 graden temperatuurverschil met de luchttemperatuur op (mits voldoende oppervlak, juiste hoek van EPDM en voldoende mate zon). Aangeraden wordt om minimaal 75% van je zwembadoppervlak in zonneverwarming te voorzien. In Europa is de ideale hoek

Nadat alle leidingen naar het tuinhuis zijn gebracht is de tijd aangebroken om deze te koppelen. Wat je altijd nodig hebt om zwembadwater zuiver te houden is een (zand)filter en pomp. Als basisregel kun je aanhouden dat de combinatie filter en pomp de volledige inhoud van het zwembad eens in de 4 uur moet kunnen rondpompen. Naast deze componenten hebben wij een UV installatie aangeschaft. Deze zorgt ervoor dat bacterien worden gedood en je bijna chloorvrij (tot 80% minder chloorgebruik) kunt zwemmen! Op de lange termijn betaalt deze lamp zich dus in principe zelf terug.

Aansluitschema van het zwembad

aansluitschemaHet plaatje links

Om het water te transporteren van het zwembad naar de filter (zie 3.2), van de filter naar de epdm zonneverwarming (zie 3.3) en vervolgens weer terug naar het zwembad is er flink wat meter aan leiding nodig. img_1864Wij hebben gekozen voor flexibele leidingen aangezien dan alle trajecten in 1 keer kunnen worden afgelegd en geen stukken hoeven te worden verlijmd (alles wat gelijmd wordt kan uiteraard gaan lekken).

Alle leidingen komen samen in het tuinhuis, wat een meter of 6 van het zwembad staat. Alle stukken worden verlijmd aan het zwembad

<< Start < Vorige 1 2 3 4 Volgende > Einde >>
Pagina 2 van 4