toevoegen bouwjezwembad
home Roy Haanen
Roy Haanen

Roy Haanen

eigenaar en starter van www.bouwjezwembad.nl

Beste lezer,

Bouwjezwembad.nl bestaat al een aantal jaren en geeft gratis tips voor zwembadliefhebbers om hun eigen zwembad te bouwen. Ieder jaar bezoeken tussen de 15 en 20.000 mensen deze website om het blog te lezen. In Google staan o.a. de termen "zwembad bouwen", "kosten zwembad" en "zelf zwembad maken" in de top 5. De pagerank is 1.
Helaas heb ik er geen tijd meer voor om de website te voorzien van nieuwe informatie. De tijd is gekomen om de complete website (domein en alle informatie) weg te doen aan een particulier c.q. bedrijf die deze website willen optimaliseren voor hun eigen doeleinden. 

Heb je interesse om www.bouwjezwembad.nl over te nemen, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Mvg,

Roy Haanen

Eigenaar bouwjezwembad.nl

 

Ons zwembad is inmiddels 3 seizoenen in gebruik. In deze drie jaar heb ik een hoop geleerd op het gebied van zwembad onderhoud, oftewel het ervoor zorgen dat je water i.p.v. groen 'gewoon' kraakhelder blijft. In deze blogpost mijn ervaringen; vul aub aan d.m.v. een reactie onder dit artikel als je zelf andere of betere tips hebt!

(voor de beeldvorming: ons zwembad is 8x4 meter en 1,5 meter diep. Het is opgebouwd uit polystyreen blokken en is voorzien van een liner. Ik gebruik een zandfilter i.c.m. chloor / uv-lamp en heb (beperkte) verwarming d.m.v. epdm matten).

De basisregels voor helder water, uiteraard gebaseerd op wetenschappelijke feiten..;):

1. Alles begint met het juiste pH en Chloorpeil (hoe je dit meet komt iets verderop)!
Het uitgangspunt voor helder water is het juiste pH en chloor gehalte. Deze zijn:

1.1. Ideale pH waarde: tussen de 7,0 en 7,4
Als de pH waarde van het water onder de 7 komt is het water aggressiever tegenover alle metalen delen in het bad (voor zover aanwezig). pH boven de 7,4 kan leiden tot irritatie aan de ogen en hierbij neemt de werking van het chloor af.

Indien je het zwembad vult met kraanwater (zoals ons), dan kun je van tevoren al uitzoeken wat de pH waarde is van dit water. Ga hiervoor te rade bij de watermaatschappij van je gemeente (vaak staat de informatie op internet). Je weet dan als je water moet bijvullen wat het voor consequenties kan hebben voor de pH.

Is de pH waarde van je water te laag, voeg dan per 10 m3 water ongeveer 100 gram pH plus toe. Als deze te hoog is voeg je per 10 kuup water 100 gram pH min toe. Deze produkten koop je bij de zwembad aanbieder. 100 gram levert een stijging danwel daling van 0.1 op in pH.

1.2. Ideale Chloor waarde: tussen de 0,6 en 1,5 ppm
Teveel chloor wil je niet gebruiken aangezien dat het zwemplezier niet ten goede komt. Zit er te weinig chloor in het water, dan heb je de keuze uit 2 types chloor om dit te verhogen: snelle en trage chloor. Hierbij is de snelle chloor een granulaat (korrels) en de trage zijn chloortabletten. Zoals de naam het al zegt werkt de ene zeer snel en de andere, tja...traag. De snelle chloor los je op in een emmer water (20 gram per 10 m3 zwembadwater) en verdeel je vervolgens over het oppervlak van je zwembad. Vergeet niet 4 uur te filteren alvorens te gaan zwemmen! Trage chloor (tabletten) leg je in het skimmermandje (goedkope oplossing) of je gebruikt een chloordoseertoestel (duurder).
Let op dat chloor troep is, als het vlekt op je kleren krijg je de deze niet meer schoon. Hou het ook weg van kinderen.

1.3. Hoe meet je de pH en Chloor waarde?
Ik ben begonnen met het meten van de waardes d.m.v. een tweetal buisjes en het toevoegen van een kleurstof, een methode die niet nauwkeurig is en ik na het opraken van het pakket snel de deur heb uitgedaan. Vervolgens heb ik een Aquachek TruTest gekocht, een klein apparaatje dat d.m.v. kleine strips een nauwkeurige waarde geeft van pH, Chloor en Alkaliniteit. Alkaliniteit heb ik bewust niet besproken aangezien dit van minder belang is dan de andere 2 en er amper middelen zijn om deze te beïnvloeden.

1.4. Hoe vaak meten?
Het is aan te raden om minimaal 1 x per week de pH en Chloor waardes te controleren. Na onweer ook controle aangezien dat erg slecht weer een invloed blijkt te hebben op de stabiliteit van het water.

2. Filteren, filteren en nog eens filteren!
Nadat je hebt zekergesteld dat de pH en Chloor niveaus goed zijn ga je filteren. Hoe lang en hoe vaak hangt mede af van de temperatuur van het water en het gebruik van je zwembad. Basisregel die mij is meegegeven is dat je per 24 uur minimaal 2 x de volledige inhoud van je zwembad moet filteren. Onze pomp heeft de capaciteit om per 4 uur de inhoud van het bad er doorheen te pompen. Dit zal dus inhouden dat er minimaal 8 uur per etmaal gefilterd dient te worden. Vanwege de volgende regel (nummer 3) heb ik de timer van de pomp ingesteld om een half uur te filteren en dan een half uur niet. Zo worden eventuele blaadjes snel de skimmer ingezogen ipv dat ze naar de bodem zinken. Daarnaast gaat het water vaker door de opgewarmde EPDM zonneverwarming waardoor de temperatuur in het bad sneller stijgt. 's Nachts laat ik de filter minder filteren waardoor ik gemiddeld op een uur of 10 per etmaal uitkom. Als de temperatuur buiten erg hoog is (28 graden of meer) filtreer ik minimaal 12 uur per etmaal.

Naast het filteren d.m.v. de zandfilter gebruik ik ook een uv-lamp om algen minder kans te geven op overleving / vermenigvuldiging. Persoonlijk heb ik hier echter niet het idee van dat dit een spectaculair verschil is t.o.v. geen uv-lamp, maar ik kan het mis hebben.

3. Zorg ervoor dat er geen vuil in je zwembad komt
Blaadjes, takken, steentjes, ongediertje, allemaal hebben ze een negatieve impact op de stabiliteit van het water. Helaas is het niet altijd te voorkomen dat dit vuil in het zwembad terecht komt (bv door bomen die dichtbij staan). Wat kun je er dan aan doen om het te minimaliseren:

- Gebruik een afdekzeil voor je zwembad. Dit heeft naast bovenstaand voordeel ook het voordeel dat je water warmer blijft in de winter;
- Zet je filter om het half uur aan, zodat drijvend vuil niet naar de bodem kan zakken maar naar de skimmer wordt getrokken. Het is dus wel zaak om het skimmermandje regelmatig schoon te maken anders heeft dit neit zo veel effect;

Kom je er bij een controle toch achter dat je vuil in je zwembad hebt, dan kun je het grofvuil er makkelijk uithalen met een schepnet. Het kleine vuil kun je eruit halen met een stofzuiger, iets waar ik later nog op terugkom in een ander artikel (de stofzuiger verdient zijn eigen artikel vanwege het gemak!).

Concluderend:

1. Zorg dat de pH tussen de 7,0 en 7,4 is;
2. Zorg dat het chloor een waarde heeft tussen de 0,6 en 1,5ppm;
3. Meet de waarden minimaal 1 x per week in het seizoen met bijvoorbeeld een Aquachek Trutest;
4. Filter minimaal 8 uur per dag, bij voorkeur half uur op en af om vuil weg te drijven;
5. Controleer regelmatig op vuil, zowel in je zwembad zelf als in de skimmermandjes en verwijder het zo snel mogelijk.

Tot zover de basis voor zwembad onderhoud voor een zwembad met chloor en zandfilter...wat je moet doen als het water toch groen of melkachtig wordt zal ik toelichten in een opvolgend artikel.

Ik heb zelf geen ervaring met o.a. zoutelectrolyse, ozon en het gebruik van vloeibare chloor. Heb jij deze tips toevallig? Zou je ze willen delen met de overige bezoekers?

Heb je vragen of opmerkingen over mijn basisregels? Maak gebruik van het formulier hieronder om een reactie achter te laten...

Sinds 2009 is www.bouwjezwembad.nl online te vinden op het world wide web. Gedurende al die tijd hebben vele duizenden bezoekers de site bezocht met als mogelijke doelstelling:

- tips te vergaren over het bouwen van een zwembad;
- een indruk te krijgen wat een professioneel zwembad zou kunnen kosten;
- gewoon een kijkje nemen in de bezigheden van andere mensen;
- iets anders...(waarom ben je zelf hier bij uitgekomen, laat het hier weten)...

Ik ben de site in eerste instantie gestart omdat ik graag aan bekenden in tekst en foto's wou laten zien wat we allemaal hebben gedaan om ons zwembad zwemklaar te maken. Daarnaast kon ik op internet erg weinig detailinformatie vinden m.b.t. zwembadbouw en zat dus met meerdere vragen waar ik het antwoord zelf op moest verzinnen door het gewoonweg uit te proberen (in meerdere gevallen niet de meest ideale werkwijze trouwens, lees mijn verhaal op de site haha). Door mijn ervaringen online te zetten hoopte ik dat andere zwembadbouwers niet dezelfde fouten zouden maken die ik zou maken, ik hoop dat dit is gelukt...

Aanleiding voor redesign van de site
Nu, na het zwembad ongeveer 2.5 jaar in gebruik te hebben, heb ik persoonlijk weinig bouwtips meer te delen (zwembad onderhoud tips des te meer, die zullen volgen in de toekomst). Om de site voor de lezer toch interessant te houden heb ik in het verleden mensen geprobeerd enthousiast te maken om zelf hun tips online te zetten. Gert Beekman was de eerste bouwer die deze mogelijkheid heeft aangepakt om zijn verslag te delen, een verhaal wat nog wordt vervolgd omdat het zwembad nog niet klaar is (toch Gert?). Het was voor mij echter erg veel werk met de oude site om een nieuw artikel op een beheerste manier online te krijgen. Dat is voor mij een reden geweest om de site grondig te redesignen met als doel dat het makkelijk wordt voor de bezoekers om zelf artikelen toe te voegen...

Toekomst van bouwjezwembad.nl
Bouwjezwembad zal blijven bestaan als bron met tips voor de zwembadliefhebber. De bestaande tips zullen er uiteraard op blijven staan, nieuwe tips zijn van harte welkom om het voor de startende / twijfelende zwembadbouwer nog makkelijker te maken om te beginnen aan de bouw (of een foto met een stukje tekst van je eigen zwembad, tips m.b.t. onderhoudsprodukten voor je zwembad of een review van je pas aangeschafte warmtepomp, als je denkt dat het voor anderen nuttig kan zijn is het dat!). Ieder verhaal heeft zijn eigen kenmerken en iedereen loopt tegen zijn eigen problemen aan, waarom zou je die voor jezelf houden (toch?)?

Heb je als bedrijf nuttige informatie m.b.t. een onderdeel van het bouwen van een zwembad (denk aan grondbemaling en grondwaterniveaus, hou de site in de gaten voor meer info hierover!) zet het online (ik hou altijd het recht om bepaalde teksten aan te passen en niet te publiceren als het bijvoorbeeld puur commercieel bedoeld is). Je helpt de zwembad community met waardevolle informatie in ruil voor het (verder) bekend maken van je eigen bedrijf / website.

Ook is het de bedoeling om in de toekomst een bestand op te bouwen aan zwembad aanbieders, zodat je op een overzichtelijke manier kunt kiezen waar je je spullen wilt gaan kopen. Heb je als bedrijf interesse om hierin te komen staan mail me dan even op Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Wat vind je van versie 2 van bouwjezwembad.nl?
Persoonlijk ben ik erg blij met het nieuwe design en opzet, maar wat vind jij ervan??? Is het een verbetering t.o.v. de oude versie (ook al ken je de oude site misschien niet) of juist niet? Wat vind je van de vernieuwde functionaliteit om zelf artikelen toe te voegen op een makkelijke manier (of de nieuwe look, zoekfunctie en de integratie van sociale netwerken..)? De site is nog niet helemaal af (sorry daarvoor..:$); ik sta altijd open voor nieuwe ideeën om de site te verbeteren dus zijn er dingen die je graag toegevoegd / gewijzigd ziet worden dan is dit het moment! ;)

Laat je een reactie hieronder achter dan probeer ik de wensen mee te nemen...

Mvg,
Roy Haanen

ps. mocht je de site leuk vinden, waarom deze niet LIKEn op facebook (klik "Vind ik leuk" rechtsboven deze tekst)...;)

Een zwembad kost geld, punt. Wij hebben voordat we begonnen diverse offertes aangevraagd van complete opgeleverde & geïnstalleerde zwembaden en kwamen uit tussen de 20.000 en 30.000 euro. Zoveel hadden wij niet over voor deze droom en heeft ons doen besluiten zoveel mogelijk zelf te gaan bouwen. Hieronder volgt een opsomming van de kosten van ons zwembad, opgesplitst in elke fase. Zoals is te zien levert dit toch echt een substantieel voordeel op!

# Fase Kosten
1. voorbereiding
1.1. de bouwvergunning € 378,00
1.2. graafwerken
1.2.1. graven gat € 200,00
1.2.2. afvoeren zand € 375,00
1.3. de fundering
1.3.1.

De afwerking van het zwembad behelst vele (kleine) werkzaamheden. Ik zal in dit artikel de diverse werkzaamheden opsommen. Dit is niet perse in chronologische volgorde.

Opstarten filter en pomp

img_1922Nadat het zwembad is gevuld met water is het nog niet helemaal helder. Er zit nog geen chloor in het zwembad en er 'leven' dus ook verschillende beestjes in het bad. Om dit te stoppen en het aantrekkelijk te maken om te zwemmen is het benodigd om het filtersysteem in werking te stellen. Randvoorwaarden zijn uiteraard dat alle leidingen zijn aangesloten en minimaal de pomp is voorzien van 220V. Daarnaast dient de filter voor 2/3 te zijn gevuld met water en de nodige zakken filtermateriaal (in ons geval zand) en hermetisch te zijn afgesloten. Maak gebruik van chloorvaste siliconenkit om de schroefverbindingen te dichten. De pomp mag niet droog lopen en kun je het beste voor een deel vullen met water.
Heb je bovenstaande zaken voor elkaar dan kun je het systeem gaan opstarten. Dit kan als volgt worden gedaan:

<< Start < Vorige 1 2 3 4 Volgende > Einde >>
Pagina 1 van 4