toevoegen bouwjezwembad
home zwembad bouwen 5. de afwerking 5.1. plaatsen boordstenen
Fout
 • JUser::_load: Unable to load user with id: 235
Beoordeel dit artikel
(1 beoordeling)
plaatsen boordstenen zwembad plaatsen boordstenen zwembad
plaatsen zwembad boordstenen 5.0 uit 5 gebaseerd op 1 stemmen.

Na een week uitharden van het beton in de muren was het tijd voor de volgende stap: plaatsen van de boordstenen. Het is op zich raar om boordstenen te plaatsen voordat de liner is geplaatst, echter na het zien vallen van cement in het zwembad was het toch logisch...

Keuze boordsteen

Het plaatsen van boordstenen is een secuur werkje aangezien deze continu in het zicht liggen. De hulp is hiervoor weer ingeroepen van de vertrouwde metselaar. Naast het cement is gebruik gemaakt van betonsteenlijm om de stenen plaatsen boordstenengoed te laten hechten. Wij hebben gekozen voor een geel kleurige betonsteen van 50x30cm aangezien deze goed bij ons huis past.

Gebruikmaken van touwtjes

Hoe zijn we te werk gegaan?

Stap 1 was het uitzetten van touwtjes (zie foto rechts) die de buitenkant van de boordstenen waterpas aangeven. Aan de binnenkant van het zwembad hebben we 2cm aangehouden als maat (dus ongeveer 3cm aan de buitenkant overhangend). plaatsen boordstenenEr is een ongeveer 1,5cm dikke cementlaag gebruikt om de boordstenen op te laten rusten; de opening tussen de stenen en het profiel voor de liner zullen in een later stadium worden afgewerkt met een afwerkstrip en kit.

 

De hoekstenen zijn als eerste geplaatst en vanuit daar zijn we naar binnen gaan werken met een kleine voeg van 3mm. Ongeveer in het midden van elke zijde hebben we een boordsteen door midden gezaagd om alles passend te maken. Hou er rekening mee dat je hier een diamantzaag voor nodig hebt want het zijn harde betonstenen.

Eindresultaat

plaatsen boordstenen

Na een dag doorwerken in het heerlijke zonnetje lagen alle stenen op de plek. Voor het vullen van de voegen gaan we kit gebruiken aangezien het een erg kleine opening is en dit gewoon ook goed uit ziet. Het eindresultaat (voegen gebeurd later) zag er uit zoals op de foto rechts.

Enkele tips bij het plaatsen van de boordstenen:

Maak gebruik van waterpas 'touwtjes' om de boordstenen aan alle kanten waterpas te zetten;

Denk aan een diamantzaag voor het op maat zagen van de stenen;

Gebruik lijm om de steen te laten hechten aan de cement.

Laatst gewijzigd op: vrijdag 04 november 2011 21:51

2 reacties

 • Reactie link Roy Haanen maandag 22 april 2013 16:39 geplaatst door Roy Haanen

  Hallo,

  Voor zover ik kan achterhalen hebben wij Compaktuna gebruikt.

 • Reactie link Gunther maandag 22 april 2013 11:55 geplaatst door Gunther

  Hallo,

  Welke betonsteenlijm heeft u gebruikt om de boordstenen vast te zetten? En dit vermengd met cement?

Login to post comments