toevoegen bouwjezwembad
home zwembad bouwen 5. de afwerking 5.2. zwembadafwerking
Fout
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 235
Beoordeel dit artikel
(2 stemmen)
zwembad afwerking zwembad afwerking
de afwerking van het zwembad 3.0 uit 5 gebaseerd op 2 stemmen.

De afwerking van het zwembad behelst vele (kleine) werkzaamheden. Ik zal in dit artikel de diverse werkzaamheden opsommen. Dit is niet perse in chronologische volgorde.

Opstarten filter en pomp

img_1922Nadat het zwembad is gevuld met water is het nog niet helemaal helder. Er zit nog geen chloor in het zwembad en er 'leven' dus ook verschillende beestjes in het bad. Om dit te stoppen en het aantrekkelijk te maken om te zwemmen is het benodigd om het filtersysteem in werking te stellen. Randvoorwaarden zijn uiteraard dat alle leidingen zijn aangesloten en minimaal de pomp is voorzien van 220V. Daarnaast dient de filter voor 2/3 te zijn gevuld met water en de nodige zakken filtermateriaal (in ons geval zand) en hermetisch te zijn afgesloten. Maak gebruik van chloorvaste siliconenkit om de schroefverbindingen te dichten. De pomp mag niet droog lopen en kun je het beste voor een deel vullen met water.
Heb je bovenstaande zaken voor elkaar dan kun je het systeem gaan opstarten. Dit kan als volgt worden gedaan:

 

  1. Zet alleen de stofzuigeraansluiting open (skimmer en bodemput dicht)
  2. Hou de deksel van de pomp open
  3. Spuit met een tuinslang water in het stofzuigergat van het zwembad. Gebruik bijvoorbeeld een plastic zak om ervoor te zorgen dat het water niet terug in het zwembad kan lopen.
  4. Zodra je het water in de pomp ziet lopen sluit je het deksel, trekt de slang uit het stofzuigergat (2e persoon is dus handig) en zet de pomp aan
  5. Als alles goed gaat gaat het systeem lopen en wordt er druk opgebouwd (zie drukmeter bij de filter). Nadat dit gebeurd kun je langzaam de skimmer open zetten en vervolgens de bodemput.

img_1926Bovenstaande is het ideale scenario en levert na ongeveer een week de situatie op zoals is te zien op de foto rechts. Mocht er een verbinding echter niet geheel dicht zijn zal het systeem valse lucht aantrekken en wordt er geen druk opgebouwd. Dit was bij ons het geval en bleek te komen door het component waar de drie afvoeren bij elkaar komen; de deksels aan de zijkant van dit component bleken niet te zijn vastgelijmd. Mocht je het systeem niet aan de gang krijgen is het zaak om het geheel aan verbindingen langs te gaan en zoeken naar lekkages.

Plaatsen afdekzeil

img_1932Om warmte in het zwembad te houden en blad uit het zwembad is het aan te raden een afdekzeil te plaatsen. Ons afdekzeil is besteld op www.bubbelzeil.be (gemaakt door ondergetekende ;)). Na het plaatsen van een aantal bomen ziet het er dan als volgt uit (foto links).

 

Update 12 juli 2009: afmaken tuin
imag0028

De rest van de tuin is onder handen genomen. We hebben kunstgras aangelegd om het zwembad heen, grind gelegd op de oprit en een grote steigerhouten eettafel met bank en stoelen laten maken. Het geheel ziet er ondertussen uit zoals te zien is op de foto's rechts en linksonder.

Plaatsen afwerkstrip tussen liner en boordstenen

imag0022De afwerkstrip is intussen ook geplaatst tussen de boordstenen en de liner en geeft het geheel weer een ander gezicht, iets wat weer is afgewerkt.

Voegen boordstenen

Nog in te vullen

Laatst gewijzigd op: vrijdag 04 november 2011 22:05
Login to post comments